Tehotenstvo a dojčenie,  Úvod

Výživa žien v období dojčenia

Začiatok laktácie je ovplyvnený činnosťou mliečnej žľazy už počas tehotenstva. Energia a živiny, ktoré sa ukladajú v tele počas tehotenstva, sa v období dojčenia využívajú na produkciu materského mlieka. Matka, ktorá dojčí svoje dieťa po troch mesiacoch vyprodukuje v priemere 750 až 800 ml mlieka denne.

Dojčiaca žena, preto potrebuje v priebehu prvých troch mesiacov zvýšený prísun energie, ktorá sa často berie z tukových zásob nahromadených počas tehotenstva. Jedná sa o váhový prírastok približne 3 kg.

Energetický denný príjem matky počas dojčenia je preto určený z energetického obsahu materského mlieka (281-294 kJ /67-70 kcal na 100 ml). Dojčiaca žena poskytuje na 100 ml mlieka cca 375 kJ (85kcal), nakoľko energetický výťažok zo samotnej syntézy mlieka predstavuje približne 80 %.

Dojčiaca žena by mala počas prvých mesiacov chudnúť veľmi opatrne. Navýšenie energie sa odporúča približne o 1680 kJ/ 400 kcal na deň ak chce žena chudnúť pomaly bez pohybovej aktivity. Neodporúča sa však redukovať telesnú hmotnosť o viac ako 2 kg mesačne.

Vhodné potraviny v období laktácie:

  • mlieko a mliečne výrobky (zdroj živočísnych bliekovín, vápnika, fosforu a vitamínov)
  • vnútornosti (pečeň ako zdroj dôležitého vitamínu B12), mäso a vajcia
  • čerstvá zelenina a ovocie
  • dôležité je dbať aj na pitný režim (cca 2,5l tekutín/d)

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *