Úvod,  Zdravé informácie

Prebiotiká

Základným pilierom zdravého stravovania je vyvážený jedálniček a dôležité je mať v ňom zastúpené všetky živiny. Nie je však jedno aké živiny telu denne dodávame. Okrem známych probiotík sú pre naše črevá dôležité najmä PREBIOTIKÁ, ktoré slúžia ako potrava pre tzv. dobré baktérie v čreve (probiotiká). Podľa Gibson a Roberfroid (1995) boli prebiotiká definované ako „nestráviteľná zložka potravy (oligosacharidy), ktorá priaznivo pôsobí na ľudský organizmus stimuláciou rastu ako aj aktivity prospešných probiotických baktérií rodov Bifidobacterium a Lactobacillus, čím prispievajú k celkovo lepšiemu zdraviu hostiteľa“ (1)

Na to aby sme si dobrý mikrobióm v črevách udržali je nevyhnutné aby sme mu neustále dopriali pravidelný prísun už spomínaných prebiotík.

Kde prebiotiká nájdeme?

K najznámejším prebiotikám zaraďujeme inulín, galaktooligosacharidy (GOS) a fruktooligosacharidy (FOS). Inulín a fruktány inulínového typu (inulín + oligosacharóza) sú známe predovšetkým ako rozpustná vláknina z potravy a zvyšujú množstvo už spomínaných bifidobaktérií. (2)

Nájdeme ich najmä v potravinách bohatých na nerozpustnú vlákninu (celulózu). Celulóza predstavuje zvláštny typ uhľohydrátov, ktoré sa nevstrebávajú resp. neprechádzajú z čreva do krvi.

K prebiotikám zaraďujeme:

ovocie, zeleninu, celozrné výrobky, orechy a pod.

Zdroje:

  1. DAVANI-DAVARI, Dorna, et al. Prebiotics: definition, types, sources, mechanisms, and clinical applications. Foods, 2019, 8.3: 92.
  2. AL-SHERAJI, Sadeq Hasan, et al. Prebiotics as functional foods: A review. Journal of functional foods, 2013, 5.4: 1542-1553.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *