
Kurkuma – zlaté korenie
Kurkuma „Curcuma longa“ tzv. zlato medzi koreninami pochádza a juhovýchodnej Ázie. Koreň rastliny sa využíva v kuchyni a liečiteľstve celosvetovo. V minulosti sa kurkuma využívala najmä pri liečbe plynatosti, bolesti zubov a svoje uplatnenie našla aj pri zmiernení menštruačných bolestí.(1)

Vďaka svojím liečivým vlastnostiam našla svoje uplatnenie nie len v medicínsko-vedeckom smere ale aj v kulinárstve, nakoľko ide o dôležitý zdroj polyfenolov (kurkumín). Kurkumínu sa preto pripisujú blahodárne protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Avšak, používanie kurkumínu samo o sebe pre naše zdravie nie je postačujúce. Jeho účinok môžeme vo výraznej miere zvýšiť s piperínom ako hlavnou zložkou čierneho korenia.(2)
Zdroj:
- HIMESH, Soni, et al. Qualitative and quantitative profile of curcumin from ethanolic extract of Curcuma longa. Int Res J Pharm, 2011, 2.4: 180-184.
- HEWLINGS, Susan J.; KALMAN, Douglas S. Curcumin: A review of its effects on human health. Foods, 2017, 6.10: 92.

